vallalatibiztositasok.hu
blog
A vagyon-, és felelősségbiztosítási szerződések megszűnési lehetőségei

A vagyon-, és felelősségbiztosítási szerződések megszűnési lehetőségei

A legtöbb előbbi biztosítási szerződés határozatlan időre szóló, évről évre automatikusan megújuló szerződés. Így a biztosítási szerződés megszüntetésének lehetőségei a következők:

A legtisztább az egymástól való elvárásra a rendes felmondás. Ezt bármelyik fél gyakorolhatja a másik irányába. A biztosítási évforduló előtt írásban tájékoztatni kell a felet, a biztosítás évfordulóra történő felmondásról. Jellemzően az évforduló előtt minimum 30 nappal kell megérkeznie a felmondásnak a másik félhez. Minden esetben érdemes a szerződésre vonatkozó feltételt átolvasni a felmondás időbeli lehetőségéről.
A rendes felmondást egyik félnek sem kell indokolnia.

Megszűnés lehet az u.n. érdekmúlás. Ezek azok az akár évközi események, amelyek indokoltan vezetnek a szerződés, ill biztosítási fedezet törlésére. Ilyen lehet a biztosított vagyontárgy értékesítése. Ilyenkor nincs már mit biztosítani, vagy pontosabban a korábbi szerződének már nem áll érdekében a biztosítási fedezetet fenntartani.
A vállalkozás megszűnése (felszámolás, végelszámolás, csőd) az addig biztosított vagyontárgy kikerül a biztosítotti érdek alól, felelősségbiztosítás esetén is a vállalkozás igazolt megszűnésével a biztosított tevékenység is befejeződik. Ez is az érdekmúlás egy esete.

Határozott időre kötött biztosítási szerződések jóval ritkábbak, jellemzően projektekre nyújt fedezetet. Itt a biztosítás automatikusan megszűnik a felek között a biztosítás kötésnél rögzített későbbi időpontban.
Itt olvashatsz róla, hogy Hogyan írjunk a biztosítónak felmondó levelet.

magic-wandenvelopephone-handsetcrossmenuchevron-right