vallalatibiztositasok.hu
blog
Mi az a kiberbűnözés? A kiberbűnözés 4 típusa és azok megelőzése

Mi az a kiberbűnözés? A kiberbűnözés 4 típusa és azok megelőzése

Képzelje el, hogy Ön egy vállalkozás tulajdonosa, és valaki betör az e-mail fiókjába. A támadó Önnek kiadva magát, jogosultságokat szerezhet cége rendszerében, online fiókjaiban, adatokat szerezhet meg kollégáitól, de akár a bankjával is felveheti a kapcsolatot.

A vállalkozóknak és a kisvállalkozások tulajdonosainak több képzésre, ismeretekre és megfelelő erőforrásokra van szükségük ahhoz, hogy biztosítsák a saját védelmüket.

Mai digitalizált világunkban az egyik legfontosabb érték az adat/információ, amit minimális kivétel nélkül digitálisan tárolunk. Adat minden: a személyes adatok, ügyféladatok, forgalmi/pénzügyi adatok, szabadalmak, termékfejlesztések, felmérések, tervek.

Mi az a kiberbűnözés?

A számítógépes bűnözés olyan bűncselekményként definiálható, amikor valaki számítógépén és/vagy hálózaton keresztül, Önnek vagy vállalkozásának okoz kárt, vagy tulajdonít el adatokat, feltörve a saját rendszerét. A megszerzett adatokkal visszaélhetnek, felhasználhatják, eladhatják, de zsarolhatják is ezzel a pórul járt vállalkozást.

Kivel történik kiberbűnözés?

Íme egy megdöbbentő tény:
Az FBI internetes bűncselekményekről szóló 2022-es jelentése szerint az amerikai vállalkozások 27,6 milliárd dollárt veszítettek a kiberbűnözés miatt az elmúlt öt évben . A kiberbűnözés pedig gyorsan növekszik. Ebből a veszteségből több mint 10 milliárd dollár csak 2022-ben történt. És ne gondolja, hogy Magyarországra ez nem igaz, Az EUROPOL éves jelentéséből kitűnik, hogy Magyarországra is az jellemző, ami a többi európai országra, az országhatárok ebből a szempontból már mit sem számítanak.

“Bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a kiberbűnözők aránytalanul megcélozzák a kisebb vállalkozásokat” olvasható Julia Thompson (Coalition, Inc. – kaliforniai biztosító társaság -) marketing vezetőjének cikkében.

A sajnálatos valóság az, hogy a kisvállalkozásokat könnyű célpontnak tekintik, mert gyakran korlátozott erőforrásokkal vagy szakértelemmel rendelkeznek technológiájuk kezeléséhez és alkalmazottaik képzéséhez.

A leggyakoribb rosszindulatú adatlopás

Social engineering
A hackerek tisztában vannak azzal, hogy minden védelmi rendszer leggyengébb pontja az ember. A social engineering egy olyan manipulációs technika, amely az emberi hibákat használja ki, személyes információk, hozzáférések, jelszavak, vagy egyéb értékes adatok megszerzésére. Ezek a csalási módszerek alkalmas arra, hogy a gyanútlan felhasználókat adatok leleplezésére, rosszindulatú programok terjesztésére vagy korlátozott rendszerekhez való hozzáférésre csábítsák. A felhasználókat úgy manipulálják, hogy azok nem tartják be a biztonsági vagy más üzleti folyamatok előírásait, ezzel lehetőséget teremtve a káros tevékenységeknek vagy érzékeny információk kiszivárogtatásának.

A social engineering legtöbbször nem igényel technikai képzettséget a támadó részéről. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag bárki, eredményesen alkalmazhatja ezt a módszert. Az emberi befolyásolás a fő fegyvere, nem pedig a technológia sebezhetőségek kihasználása.

A kiberbiztonság területén számos social engineering támadási módszer létezik, de két közismert példa a spam és az adathalászat:

Spam: Kéretlen tömegesen kiküldött üzenetek. Leggyakrabban e-mailben érkezik, de elterjedt SMS-ben, közösségi oldalakon és azonnali üzenetküldő szolgáltatásokon keresztül is. A rosszindulatú mellékletek és linkek terjesztésének leggyakoribb módja

Adathalászat: Az adathalászat egy olyan pszichológiai manipulációs támadás, amelyben a támadó megbízható személynek vagy szervezetnek adja ki magát, hogy bizalmas információkat szerezzen az áldozattól. Az adathalászok gyakran sürgető vagy ijesztő taktikákat alkalmaznak, hogy az áldozatot arra kényszerítsék, hogy teljesítse a támadó kéréseit. Az adathalász kampányok célpontjai lehetnek általános felhasználói csoportok, vállalatok vagy egy konkrét áldozat.
Ezek a módszerek veszélyesek lehetnek, mivel az emberi tényező kihasználásával az áldozatok könnyen manipulálhatóvá válnak, és így kiszolgáltatottak lesznek a kiberbűnözőknek. Ennek megelőzésére az egyik legjobb módszer, ha felkészítjük az alkalmazottakat, hogy elektronikus eszközeiket odafigyeléssel használják, figyeljenek oda mire kattintanak, és kétszer is ellenőrizzék egy fizetési kérelem forrását, nem helyezhetnek idegen eszközt a céges gépbe, ill a hozzáféréseket az adatbázisokhoz jogosultságnak megfelelően korlátozzák, ill több lépcsőssé teszik.

A kiberbűnözés 4 típusa

1. Csalások, lopások
Ide tartoznak a banki adatlopások, online vásárlásokkal kapcsolatos csalások és egyéb olyan bűncselekmények, amelyek anyagi veszteséget okoznak az áldozatoknak.
A kiberbűnözés egyik leggyakoribb típusa az elektronikus átutalással történő csalás. Ilyenkor egy bűnöző vállalati rendszerében szerez jogosultságokat, majd csalárd utasítást küld a pénzintézetének, így lehetősége lesz, hogy az Ön hozzájárulása nélkül végezzen átutalást. Ez nem feltétlenül a legkifinomultabb támadástípus, de különösen jövedelmező, és általában meglehetősen könnyen végrehajtható a kiberbűnözők számára.
Elektronikus lopás esetén a támadó hozzáfér a vállalat rendszereihez, és a hozzáférést lopás elkövetésére használja. Ebben a forgatókönyvben a tolvaj pénz helyett olyan szolgáltatásokat lop el, amelyekért a cég fizet. A bűnözők a rendszerhez való hozzáférésüket költséges műveletek végrehajtására használhatják. Lopás az is, ha a bankkártya tulajdonos adatához a bűnöző hozzáfér és tranzakciót hajt végre a kártyával.

2. Szabotázs
Ilyenkor a támadók az informatikai rendszerek működését szándékosan zavarják meg vagy akár megrongálják. Ez lehet például egy vállalati hálózat lebénítása vagy adatvesztés.
Ez a tevékenység általában nem anyagi haszonért történik, hanem célja lehet például politikai vagy ideológiai okokból történő károkozás vagy a konkurencia gyengítése. Számos formában megjelenhet, például az internetes szolgáltatások letiltásában, vírusok vagy malware terjesztésében, vagy akár a vállalati hálózatok és adatközpontok fizikai károsításában is.

3. Kémkedés
A kiberkémkedők célja az érzékeny információk megszerzése, például vállalati titkok, kutatási eredmények vagy politikai információk ellopása, majd ezen információk későbbi használata vagy értékesítése.
A kiberkémkedés általában kereskedelmi jellegű támadás, de előfordul állami vagy katonai célokkal indított esemény is.
A támadók különböző technikákat alkalmazhatnak, például phishing (adatok kifürkészése), malware vagy hálózati behatolás formájában. A kiberkémkedés súlyos veszélyt jelent a vállalatokra, mivel az érzékeny információk elvesztése vagy kiszivárgása jelentős gazdasági és biztonsági következményekkel járhat.

4. Vandalizmus
A kibervandalizmus során a támadók szándékosan rombolják vagy rongálják meg mások informatikai rendszereit vagy adatokat. Ez lehet például weboldalak rongálása vagy károsító programok elterjesztése. A honlap rongálásos támadás lényege, hogy a támadók valamilyen módon hozzáférnek a webszerver könyvtárában található fájlokhoz úgy, hogy azokat törölni, vagy módosítani tudják.

Védelmi intézkedések kiberbűnözés kivédésére
De mit lehet tenni a leggyakoribb kiberfenyegetéseket, és mit lehet tenni a fenyegetés csökkentése érdekében? Először is fontos, hogy mindig használjon erős jelszavakat és a kollégáitól is követelje ezt meg, ill. ha lehet használjanak kétlépcsős azonosítást. A szoftvereket tartsuk frissítve, követeljük meg a biztonsági frissítések mielőbbi telepítését. Fontos a folyamatos képzés és tudatos használat mind a cégvezetés mind a munkavállalók részéről. Gondoskodjon a céges hálózatok megfelelő védelméről vírusírtók, tűzfalak használatával. Mindig legyen reagálasi terve ill. biztonsági mentése egy esetleges támadás esetére.

Vegye fontolóra egy kiber-biztosítás megkötését a lehető legkisebb kockázat érdekében.

Erős jelszavak és kétlépcsős azonosítás
Az erős jelszavak használata és a kétlépcsős azonosítás bekapcsolása alapvető lépés a kiberbűnözés elleni védekezésben. Az erős jelszavak hosszúak, összetettek és tartalmaznak nagy- és kisbetűket, számokat és szimbólumokat. Ma már cégek részére is elérhető, központi adminisztrációval ellátott jelszókezelő alkalmazások. A kétlépcsős azonosítás pedig további védelmet nyújt, mivel a támadóknak mind a jelszót, mind egy második azonosító módszert kellene megfejteniük.

Rendszeres szoftverfrissítések és biztonsági patchek
A rendszeres szoftverfrissítések és biztonsági patchek telepítése elengedhetetlen a sérülékenységek kiküszöböléséhez. A támadók gyakran kihasználják a régi vagy sebezhető szoftvereket, hogy betörjenek rendszerekbe. Rendszeresen ellenőrizze és frissítse a rendszereit és alkalmazásait.

Kiberbiztonsági tudatosság tréningek
A vállalatoknak és az egyéneknek is szükségük van kiberbiztonsági tudatosság tréningekre. Az embereknek fel kell ismerniük a kiber-kockázatokat, és tudniuk kell, hogyan kerüljék el a csalásokat vagy a phishing támadásokat. A felhasználói tudatosság növelése segíthet a támadások elhárításában.

Hálózati biztonsági intézkedések
Használj tűzfalakat, vírusirtó szoftvereket és más hálózati biztonsági eszközöket a hálózat védelmére. Ezek a megoldások képesek észlelni és blokkolni a káros forgalmat, mielőtt az kárt okozna.

Adatmentés és azonnali reagálás terv
Ügyeljen rá hogy rendszeres készüljenek biztonsági mentéseket a fontos adatokról, hogy azok visszaállíthatók legyenek egy esetleges támadás vagy adatvesztés esetén. Használjon több mentési módot, több felhő/hardver rendszer szinkronizálva. Emellett készítsen elő egy azonnali reagálás tervet támadás esetére. Fontos a mielőbbi intézkedés, folyamatok fenntartása ill. GDPR szempontból is.

Kiberbiztosítás fontolóra vétele
A kiberbiztosítás lehetőséget nyújthat a vállalatoknak és az egyéneknek arra, hogy fedezetet nyújtsanak a kiberkockázatok ellen. Ezek a biztosítások segíthetnek a károk helyreállításában és az üzletmenet mielőbbi folytatásában egy esetleges támadás után. Amennyiben érdekli milyen lehetőségei vannak, vegye fel velem a kapcsolatot.

A kiberbűnözés elleni védekezés soha nem lehet túlzott. A kiberbiztonság folyamatosan változik, és a támadók mindig új módszereket keresnek. Azonban a megfelelő védelmi intézkedésekkel és a tudatosság növelésével csökkenthetjük a kiberbűnözés kockázatát. Gondoskodjunk arról, hogy mind vállalati, mind személyes szinten biztonságban legyünk az online világban.

magic-wandenvelopephone-handsetcrossmenuchevron-right