vallalatibiztositasok.hu
blog
Mikor érdemes a vállalkozónak megfontolni a biztosító váltást?
Bak Marianna  |  2023. október 4.

Mikor érdemes a vállalkozónak megfontolni a biztosító váltást?

Amilyen fontos egy vállalkozás számára a biztosítás megléte, ugyanilyen fontos a biztosítási igényeinek rendszeres újraértékelése is. Fontos időszakosan megbizonyosodni, hogy még mindig a kellő védelemmel rendelkezik e vállalkozásunk.

Számos oka lehet annak, hogy miért szeretne váltani, lehet, hogy sietve vásárolta meg a biztosítást, hogy lízingre vagy egy pályázatra, szerződésre jogosult legyen, és akkor nem volt ideje összehasonlítani a piaci kínálatot, vagy nem teljes körű védelemre kötött biztosítást, hanem csak a finanszírozó által kötelezően előírt fedezetre. Lehet, hogy vállalkozása annyira megnőtt, hogy nagyobb lefedettségre vagy új irányelvekre van szüksége, és szeretné látni, milyen lehetőségei vannak. Akár egyszerűen csak optimalizálná a kiadásait és mindezeket a változásokat a jelenlegi biztosító nem tudja maradéktalanul kielégíteni.

Mikor érdemes?

1. Változások a vállalkozásban
Fontos ok lehet ha megváltozik vállalkozásunk mérete vagy tevékenysége. Új tevékenysége(ket)t kezd aktívan művelni, esetleg új piacokra lép stb. Elengedhetetlen, hogy a változásokkal járó új kockázatokat a megfelelő védelemmel lássa el. Például ha egyéni vállalkozóként kezdett saját otthonában dolgozni, de most úgy találja, hogy üzlethelyiséget bérel, alkalmazottakat vesz fel és új berendezéseket vásárol, szinte kötelező a biztosítások felülvizsgálata is.
Egyes szakmák, gazdasági tevékenységek követelményei bizonyos típusú biztosításokat is előírhatnak. pl. Egy építőipari kivitelezőnek, aki lakosság részére épít családi házakat, társasházakat felelősségbiztosítással kell rendelkeznie.
Minden esetben járja körül, hogy fő-, illetve egyéb végzett tevékenységéhez kötelező-e felelősségbiztosítással rendelkeznie!

2. Jobb ajánlatok tűntek fel a piacon
Az egyik legfontosabb ok, amiért a vállalkozások biztosítási szolgáltatást váltanak, – ugyanaz az ok amiért sokan autó- vagy lakásbiztosítást is váltanak (akár évente) – hogy kedvezőbb díjat találjanak.

Még ha nem is talál jobb lehetőséget, megnyugtató lehet a tudat, hogy jó ajánlatot kapott és a megfelelő árat fizeti.
Mi lehet a jobb ajánlat? Kedvező díj, önrész és szolgáltatási fedezetek, különböző választható díjfizetési kedvezmények. Ez természetesen addig nem fogja tudni, amíg nem látja, hogy más biztosítók mit kínálnak.

3. Költséghatékonyság, kiadások optimalizálása
Váratlan kihívások, mint például gazdasági válság vagy globális egészségügyi helyzetek (pl. pandémia), megváltoztathatják a vállalkozások tevékenységét és megkövetelhetik a kiadási költségek csökkentését.
Előfordulhat, hogy a vállalkozásnak nehézségei adódnak a likviditással vagy a pénzügyi stabilitással, és a kiadási költségek csökkentése időszakosan elkerülhetetlenné válik, esetleg, egyszerűen csak a versenyképesség fenntartása érdekében fontos lehet a költségek minimalizálása. Ez esetben is jól jöhet, ha átnézzük/átnézeti biztosításait.
Több lehetőség van a biztosításra fordított költségek optimalizálásra.
Ha megoldható és nem indokolt, ne szűkítse a biztosítások fedezetét, mert kár esetén érheti meglepetés.
Megoldásokért keress biztosítási alkuszát, vagy ajánlatkérésért kattintson ide.

4. Bővebb védelem szükségessége
Idővel egyre összetettebb kockázatok is előkerülhetnek egy vállalkozás életében. Ha az új típusú kockázatokra is felkészülne, például kiberbiztonsági védelemre vagy speciális felelősségbiztosításra van szükség, esetleg új tevékenységek kerültek vállalkozása portfóliójába, érdemes egy olyan biztosításra váltani, amely ezeket a bővebb védelmi lehetőségeket is kínálja. Mi az a kiberbűnözés?

Mire kell figyelni?

Mielőtt felmondaná jelenlegi biztosítását, néhány tényezőt figyelembe kell vennie, hogy elkerülje a lefedettség elvesztéséből adódó kockázatokat és a felmondásból adódó többletköltséget.

Az első lépés mindig az alapos elemzés. Határozza meg, milyen típusú biztosításra van szüksége, és milyen területeken várható változás a jelenlegi helyzethez képest a következő egy évben. Ez segít kiválasztani azokat a biztosítókat, amelyek megfelelnek az igényeinek.

Nem csak az ár a döntő! Bár csábító lehet, hogy kevesebb díjat fizessen, hosszú távon többe kerülhet, ha növeli azt az összeget, amelyet saját zsebből kell fizetnie egy káresemény alkalmával. Kérjen ajánlatot több biztosítótól, és alaposan hasonlítsa össze a feltételeket és díjakat. Ne csak az árat nézze, hanem a fedezet tartalmát is.

Ha megtalálta az ideális ajánlatot, olvassa át alaposan a szerződési feltételeket. A száraz biztosítási feltételek kevésbé szórakoztató olvasmányok, de megéri időt ráfordítani. Győződj meg róla, hogy minden szükséges védelem benne van, és nem maradtak ki fontos részleteket és bátran kérdezzen, ha valami nem világos. Sok szerződési feltétel még kifejezetten jogi nyelven íródott, ha nem jogász, sokan nehezen értelmezik a felételszöveget. Ugyanakkor egyre több biztosító fordít figyelmet arra, hogy a feltételszöveg könnyen érthető, értelmezhető legyen.
Tipp: Ha nincs ideje, türelme végigolvasni a teljes feltétel szöveget, legalább a kizárásokat, biztosítói mentesüléseket olvassa végig, valamint vagyonbiztosítások esetén az egyes mechanikai és védelmi szintek tartalmát.

Prémiumok: Nézzen utána milyen költség csökkentő elemei vannak a kiszemelt biztosításnak. Például sok esetben egy havidíj helyett az éves díjfizetés jelentős kedvezménnyel jár.
Fedezeti korlátok: Mennyi a maximális összeg, amelyet a biztosító fizet az egyes károk után és évente összesen? Győződjön meg arról, hogy a követelés és az káronkénti és éves fedezeti korlát elég magas ahhoz, hogy megvédje a vállalkozását.
Önrész: Mennyi az az összeg, amelyet saját zsebből kell fizetnie egy kárigény esetén, mielőtt a biztosítási fedezet életbe lép. A magasabb önrész kedvezően hat a díjra, de a túl magas vállalt önrész megkérdőjelezheti viszont a biztosítás létjogosultságát.
Kizárások: Mire nem terjed ki a szabályzat. Minden vagyonbiztosítási feltétel kizárja a karbantartás elmaradásából eredő károkat. A szándékos cselekmények és bűncselekmények szintén kizáró okok.

Egy biztosítási szakember vagy alkusz felkeresése előnyös lehet. Ők segíthetnek az ajánlatok összehasonlításában és a legmegfelelőbb védelem megtalálásában.

Nem feltétlenül indokolt biztosítót váltani. Minden esetben kérjen módosító ajánlatot a jelenlegi biztosítótól is, ha régi a biztosítási szerződése érdemes új biztosítási módozatra váltani, friss/aktuális feltétellel ajánlatot kérni.

    + 1 Miután sikeresen áttért az új biztosításra, ne felejtse el értesíteni, azon partnereit és ügyfeleit akik ebben érintettek.

magic-wandenvelopephone-handsetcrossmenuchevron-right