vallalatibiztositasok.hu
blog
Miért fontos a vagyonbiztosítás indexálása/aktualizálása?
Bak Marianna  |  2023. augusztus 16.

Miért fontos a vagyonbiztosítás indexálása/aktualizálása?

Vállalkozásának vagyonbiztosítása, társasház biztosítás esetén az ingatlan a szerződésben rögzített biztosítási összeget javasolt felülvizsgálni, nem csupán az éves indexálást automatikusan elfogadni! Ez fontos és ajánlott gyakorlat, ami jelentős pluszmunkát róhat a szerződőre/biztosítottra mulasztása esetén pedig komoly összeget kockáztathat.

Lássuk milyen lehetőségeink vannak indexálásra/aktuális értéken biztosításra:

  1. Elfogadjuk a biztosító automatikus indexálását, így elkerülve a plusz munkát. Ez esetben csupán az előző évi állapot értékkövetése történik meg.
  2. Magunk végezzük el a felülvizsgálatot, vállalva ennek minden terhét és egyeztetünk közvetlenül a biztosítóval, gyakran ismeretlen fogalmakkal találkozva.
  3. Biztosítási alkuszra támaszkodunk, hogy közreműködésével elvégezze az évenkénti feladatot. Ez sem mentesít minket az adatszolgáltatásról, hisz a vállalkozásunkat mi ismerjük a legjobban, ugyanakkor az alkusz segít értelmezni a fogalmakat, ajánlatot kér be, illetve versenyezet.
  4. Ha biztosítási év közben vállalkozásában jelentős változás történik érdemes kezdeményezni a szerződés átdolgozását, ami nem egyenlő az évfordulós indexálással. Zsebünkre mehet, ha egy-egy új eszköz, vagy ingatlan egyáltalán nincs biztosítva, mert nem tud létezéséről a biztosító.

A felülvizsgálatnak további előnyei lehetnek:

Egyéni igények és kockázatok
Minden ügyfél vagyonbiztosítási igényei és kockázatai egyediek lehetnek. Az éves indexálás nem veszi figyelembe az ügyfél egyéni helyzetét, az ingatlan vagy a vagyon értékének változásait, kizárólag a korábbi állapot értéken tartása zajlik. Ezért fontos, hogy az ügyfél és az alkusz közösen megvizsgálják az aktuális helyzetet és meghatározzák a megfelelő biztosítási szintet, kockázati elemeket.

Piaci változások
Az ingatlanpiac és a gazdaság folyamatosan változik, és az árak emelkedhetnek vagy csökkenhetnek. Az éves indexálás nem feltétlenül tükrözi ezeket a változásokat, így az ügyfél lehet, hogy alul- vagy túlbecsült értékkel rendelkezik. A javasolt indexálás felülvizsgálata lehetővé teszi az aktuális piaci helyzetnek megfelelő biztosítási összegek meghatározását.
Jelenleg – 2023 -olyan változó inflációs környezet van, ahol az éves indexálás sem tudja automatikusan megoldani a biztosítás értéken tartását.

Változó kockázatok
A kockázatok is változhatnak az idő múlásával. Például egy ingatlan esetén a kockázatok változhatnak a környék fejlődése, a katasztrófa veszélye. Az éves indexálás nem veszi figyelembe ezeket a változó kockázatokat, így a javasolt indexálás felülvizsgálata lehetővé teszi a megfelelő védelem biztosítását.

Hosszú távú biztosítási stratégia
Az éves indexálás automatikus elfogadása rövid távú megközelítés lehet. Az ügyfélnek érdemes hosszú távra tervezni a vagyonbiztosítási védelmet. A javasolt indexálás felülvizsgálata lehetővé teszi a hosszú távú biztosítási stratégia kidolgozását és fenntartását. Folyamatos kapcsolattartás javasolt azzal a biztosítási tanácsadóval, aki a szerződést kezeli és minden jelentősebb változás esetén érdemes konzultálni vele.

Pénzügyi előnyök

Az éves indexálás nem feltétlenül nyújt pénzügyi előnyt az ügyfélnek. Az esetleg túlbecsült biztosítási összegek miatt a biztosítási díjak is magasabbak lehetnek. A javasolt indexálás felülvizsgálata lehetőséget ad az optimális védelmet nyújtó és pénztakarékos megoldások kiválasztására. A túlbecsült/túlbiztosított értékre eső magasabb biztosítási díj nem térül meg egy káreseménynél. A biztosítások rendszerének a meglévő állapot pótlását/helyreállítást kell szolgálnia, nem pedig a meglévőtől egy magasabb értéket képviselni. A túlbiztosításra fizetett díjtöbblet nem térül meg.

Összességében a vagyonbiztosítások esetén a javasolt indexálás felülvizsgálata fontos lépés, hogy az ügyfél megfelelő és időszerű védelmet kapjon az ingatlanja vagy vagyonának értékéhez képest. Az éves indexálás automatikus elfogadása rövid távon kényelmes lehet, de hosszú távon nem biztosítja a megfelelő védelmet és pénzügyi előnyöket az ügyfélnek. A biztosítási alkusz szerepe és szakértelme segíthet az ügyfélnek a megfelelő indexálási szint meghatározásában és a hosszú távú biztosítási stratégia kidolgozásában.

A biztosítási összegek automatikusan vagy felülvizsgálat után újra kalkulálva növekednek, így az ügyfél nem marad alulfedezve. Ez különösen fontos váratlan és nagyobb méretű károk esetén, amelyeknél a biztosítási összeg megfelelően magasnak kell lennie a helyreállítás költségeihez képest.

Megkönnyíti az ügyfél számára a biztosítási szerződés kezelését:
Az idexált biztosításoknál az ügyfélnek nem kell aggódnia az összegek aktualizálásával vagy a lejárt érték megújításával. Az idexálás automatikus folyamat, így az ügyfeleknek egyszerűbb kezelni a biztosítási szerződéseket.

Összességében az idexálás lehetővé teszi a vagyonbiztosítások összegeinek automatikus növelését az inflációval arányosan. Ez biztosítja, hogy a biztosítási védelem megfelelő és időszerű legyen, és a biztosítottak ne maradjanak alulbiztosítva az esetleges károk és veszteségek esetén. Az idexálás egy olyan megoldás, amely segít a biztosítási szerződések hosszú távú fenntartásában és az ügyfelek biztonságérzetének növelésében.

Az automatikus indexálást elfogadása mellett mikor érdemes egyedileg felülvizsgálni a vagyonbiztosítási szerződést?

  • Minden esetben, ha változás áll be a vagyonértékekben
  • 2-5 évente mindenképp célszerű átvizsgálni a meglévő fedezeteket, értékeket

Mi a helyzet alulbiztosítottságnál, hogy térül a károm? Egy részkár esetén az albiztosítottság mértékével térül a részkárom összege. Ami okozhat kellemetlen meglepetést a biztosítottnak a kártérítésnél.

magic-wandenvelopephone-handsetcrossmenuchevron-right