vallalatibiztositasok.hu
blog
Vállalkozó vagyok. Milyen felelősségbiztosítást kell kötnöm?

Vállalkozó vagyok. Milyen felelősségbiztosítást kell kötnöm?

Az üzleti tevékenység folytatása során mindenképpen figyelembe kell vennünk az esetlegesen bekövetkező kockázatokat. Bármilyen gondossággal is végezzük a munkánkat, előfordulhat, hogy váratlan helyzetek adódnak, és ezekből adódó károkért felelősséget kell vállalnunk.

Ebben a blogbejegyzésben megvizsgáljuk, milyen felelősségbiztosítások léteznek, és milyen típusú biztosítást érdemes kötni vállalkozóként.

Mi az a felelősségbiztosítás és miért fontos?

A felelősségbiztosítás egy olyan biztosítási forma, amely a vállalkozásokat és az egyéni vállalkozókat védi az általuk okozott károkért. Ha vállalkozóként olyan helyzetbe kerülünk, hogy ügyfeleink vagy harmadik felek kártérítést követelnek tőlünk egy esetleges hiba vagy mulasztás miatt, a felelősségbiztosítás segít fedezni az ilyen kártérítési igényeket, jogi költségeket és más váratlan kiadásokat. Ezzel biztosítva, hogy vállalkozásunk működő- és fiztésképes marad. Vizsgáljuk meg milyen felelősségbiztosítások jöhetnek szóba:

Általános felelősségbiztosítás

Ez a biztosítás alapvető védelmet nyújt vállalkozásod számára az idegen, harmadik személynek okozott károkkal szemben. Ki a harmatik személy?
Akivel nincs szerződéses kapcsolatunk, nem vevőnk, nem szállító és nem munkavállaló, mégis kárt tudunk okozni számára tevékenységünk során.
Itt további információk olvashat a felelősségbiztosításokról.
Felelősségbiztosítások

Termékfelelősségbiztosítás

Ha te vagy a vállalkozásod gyárt vagy forgalmaz termékeket, vagy alkatrészeket beépít/összeépít és további terméket hoz létre, akkor a termékfelelősségbiztosítás fontos lehet. Ez a biztosítás védelmet nyújt olyan helyzetekben, amikor egy terméked hibás vagy veszélyesnek bizonyul, esetleg élelmiszer és ezáltal kárt okoz egy ügyfélnek/vevőnek vagy felhasználónak.

Munkáltatói felelősségbiztosítás

Az üzemi baleset a munkaidő alatt, valamint amunkából legrövidebb úton jövet menet elszenvedett munkavállalókat érintő váratlan baleset, mely a munkavállaló személyi sérülésével jár. Üzemi baleset esetén a munkáltató helyett a Határozatban megítélt táppénzt és egyéb járulékokat, esetleg járandóságot a biztosítási összeg erejéig a munkáltatói felelősségbiztosítás fedezi.

Szolgáltatói felelősségbiztosítás

Szerződésen belül, megrendelőnek okozott kár. Jellemzően fizikai munkavégzéshez köthető fedezet.

Egyéb felelősségbiztosítások

Bérlői / bérbeadói felelősségbiztosítás,
Környezetszennyezési felelősségbiztosítás.
Itt további információk olvashat a felelősségbiztosításokról.
Felelősségbiztosítások

A fenti biztosítások megkötése egymásra épülő, egyetlen biztosítási szerződésben köthetőek. Az alap minden esetben az általános felelősségbiztosítás. Ezt lehet és érdemes kiegészíteni a további szükséges fedezetetekkel.

Szakmai felelősségbiztosítás

Ha olyan szakmában dolgozol, ahol a munkád minőségének fontos szerepe van, például orvos, ügyvéd, pénzügyi tanácsadó vagy informatikai szakember vagy, akkor érdemes szakmai felelősségbiztosítást kötnöd. Ez a biztosítás védelmet nyújt, ha szakmai mulasztások, hibák, hanyagság vagy speciális szakmai folyamatok miatt egy ügyfél veszteséget szenved.
Jellemzően szellemi foglalkozású tevékenységhez köthetők az előbbiektől külön, önálló szerződésként.
Szakmai-felelősségbiztosítások
IT-szakmai-felelősségbiztosítások
Adatvedelmi-felelősségbiztosítás

Vezető tisztségviselők felelősségbiztosítása

A vezető tisztségviselők felelnek magánvagyonukkal a vevők, szállítók, tulajdonosok, munkavállalók fel helytelen döntésükért. Ezt kiváltandó a vezető tisztségviselők felelősségbiztosítása védi az előbbi magánvagyonát és károkozás esetén a károsultak is könnyebben jutnak hozzá kártérítésük összegéhez, valamit nem a cégnek kell a kártérítés összegét „kiszakítani” a vállalkozásból.

Melyik felelősségbiztosítás a legmegfelelőbb nekem?

Az optimális felelősségbiztosítás függ a vállalkozásod típusától, a tevékenységed jellegétől, irányától és a piaci környezettől. Érdemes az adott vállalkozásodat megvizsgálni, és szakmai tanácsadásért fordulni egy megbízható biztosítási alkuszhoz. Az alkusz segít megérteni az egyes biztosítási lehetőségeket, és a szükségleteidnek megfelelően személyre szabott ajánlatot készít.
Mindenki hibázhat munkája során!

Vállalkozóként a felelősségbiztosítás létfontosságú, hiszen segít megvédeni a vállalkozásodat, vezető tisztségviselőként akár személyes vagyonodat a váratlan eseményekből fakadó károk és kártérítési igények ellen.
Egy megbízható biztosítási alkusz segítségével biztos lehetsz benne, hogy a megfelelő védelemmel rendelkezel vállalkozásod sikerének és jövőjének érdekében.

magic-wandenvelopephone-handsetcrossmenuchevron-right